Ko je Deda Mraz?

Sve je to jedan isti lik, kao i Santa Claus, Father Chrissmas… Ali, izvorno, to je hrišćanski svetac Nikola (Saint Nicolas – Sant Nikolaus – Santa Claus) za koga se vezivao običaj da, uoči Nikoljdana siromašnoj i bolesnoj deci ostavlja novčiće i slatkiše u čizmama ili čarapama koje deca, tom prilikom ostavljaju pored prozora ili pored ognjišta (u modernim zapadnjačkim verzijama pored otvorenog kamina).

Legenda kazuje da je, nekada davno, sveti Nikola spasao tri devojčice čiji bezdušni, naglo osiromašeni otac, htede da ih proda u roblje jer nije mogao da ih hrani i gaji. Da bi ih spasao, sveti Nikola je noću, krijući se od sveta, kroz prozor kuće u kojoj su živele tri unesrećene devojčice, ubacio svežanj dukata kako bi ih spasao. Zlatne kovanice su upale u njihove čizmice i otuda dolazi ovaj običaj. Po drugoj verziji, sveti Nikola je isto učinio ali je dukate ubacio kroz dimnjak a oni upadoše u čarapice koje su devojčice tu ostavile da se noću osuše.

Sveti Nikola je vremenom kombinovan sa drugim likovima, naročito onim iz predhrišćanske tradicije starih Slovena i starih Germana; sa germanskim Bogom Odinom i slovenskim zlim starcem Mrazom koji je otimao i odnosio nevaljalu decu… Vremenom se starac Mraz, pod uticajem hrišćanstva, preobratio u dobrog dekicu koji je poprimio lik i odelo svetog Nikole. Po pravilu, slavio se, i danas se slavi zimi i dolazi deci počevši od dana svetog Nikole pa do Nove godine, kako kod pravoslavaca i katolika, tako i, u novije vreme, kod svih ostalih religija i konfesija.

Interesantno je i to da u Srbiji Deda Mraz deci dolazi za Novu godinu ali ne pravoslavnu tj. Julijansku već međunarodnu (onu po Gregorijanskom kalendaru), kao i to da je starac Bata, ranije dolazio za Božić (odakle mu dolazi i ime) a ne na dan svetog Nikole. Objašnjenja za ovu pojavu je mnogo ali nismo jedini kod kojih je tako. Slično je i u većini drugih evropskih zemalja dok se u nekima, npr. U Holandiji i Poljskoj, tradicija striktno poštuje pa tako „Sinterklas“ (u Holandiji) odnosno „Švjenti Mikolaj“ (u Poljskoj) deci u pohode dolaze baš na dan svetog Nikole.