Svetske zvezde romskog porekla

Brojni slavni umetnici, naučnici i izvođači ponosni su na svoje romsko poreklo, međutim bilo je i onih zvezda o kojima smo čini se sve znali, osim da su romskog porekla. Među njima su se našli britanski glumac Majkl Kejn, jedan od najvećih sineasta svetske kinematografije Čarli Čaplin, američki glumac Jul Briner, kao i čuvena pin-ap boginja i seks simbol 40-ih Rita Hejvort.

Jedan od najboljih britanskih filmskih i pozorišnih glumaca ser Majkl Kejn romskog je porekla. Njegovo puno ime je Mauris Džozef Miklvajt, a upravo u romskoj tradiciji njegove porodice bilo je da se prvorođenom sinu nadene ime – Mauris.

Otud je i njegov otac nosio isto ime. Kejn je dvostruki dobitnik Oskara – 1987. (za Vudi Alenovo ostvarenje “Hana i njene sestre”) i 2000. (“Kućna pravila”) kada ga je ordenom viteza odlikovala kraljica Elizabeta Druga i to za doprinos filmskoj umetnosti.


Majkl Kejn

Svetom je protutnjala vest da je otkriven dokument koji potvrđuje da je jedan od najvećih sineasta svetske kinematografije Čarli Čaplin zapravo bio Rom i da je rođen u ciganskom karavanu. Pismo je pronađeno u fioci koju je nasledila Čaplinova ćerka Viktorija, a poslao ga je izvesni Džek Hil iz Tamvorda koji u njemu otkriva da je o poreklu slavnog glumca saznao od svoje tetke.

Čarli Čaplin

Holivudski glumac Jul Borisovič Briner je prema sopstvenom svedočanstvu imao četvrtinu romske i četvrtinu jevrejske krvi. Naime, otac Brinerove majke Marusje Blagovidove bio je ruski Jevrejin, a majka ruska Romkinja.

Upravo među Romima, Briner je naučio da svira gitaru i igra na trapezu. Za života bio je izabran za počasnog predsednika Roma i tu titulu je ponosno nosio do smrti. Igrao je u velikim svetskim filmskim hitovima kao što su „Sedmorica veličanstvenih“, a proslavio se ulogom princa i faraona Ramzesa u kultnoj ekranizaciji priče o Mojsiju i 10 Božijih zapovesti u istoimenom filmu. Našoj publici ipak najpoznatiji je po ulozi inžinjera Vlade u epskom spektalu Veljka Bulajića „Bitka na Neretvi“.

Jul Briner

Prema navodima časopisa “Gypsy Roma Traveller”, daleki rođaci kralja roka Elvisa Prislija bili su Romi koji su živeli u Nemačkoj, a početkom 18. veka emigrirali u SAD. Časopis navodi da je devojačko prezime Prislijeve majke bilo Smit, što je, kako se navodi u tekstu, “bilo često prezime britanskih Roma“.

Elvis Prisli

Jedan od najvećih slikara, vajara, crtača i grafičara 20. veka, osnivač kubizma (uz Žorža Braka), Španac Pablo Pikaso ponosio se svojim romskim poreklom.

Slikar koji je stvorio više od 6.000 slika, skulptura i crteža i čija dela vrede milione ženio se dva puta i imao je mnogo ljubavnica. Imao je i četvoro dece, a poslednje – ćerku Palomu dobio je u 68. godini.

Pablo Pikaso

Iako su mnogi osporavali ovu činjenicu, sudeći po časopisu “Gypsy Roma Traveller” američka pin-ap boginja i seks simbol 40-ih Rita Hejvort rođena kao Margarita Karmen Kansino, bila je Romkinja.

Crvenokosa lepotica za potrebe filma postala je plavuša, a u svojoj karijeri, ostvarila je 71 ulogu. Njen najpoznatiji film “Gilda” iz 1946. ostao je upamćen po Ritinom senzualnom svlačenju jedne rukavice…

Rita Hejvort