HANINFO – Nove kuće za Rome

U okviru programa pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, aprila 2017. godine predstavnici nemačke organizacije Help i Opštine Vladičin Han su zvanično uručili ključeve novih domova korisnicima socijalnog stanovanja u naselju Prekodolce u Vladičinom Hanu. Devet romskih porodica, korisnika socijalne pomoći, čiji su domovi uništeni u poplavama i zbog klizišta, preseliće se iz kontejnera u nove domove opremljene osnovnim nameštajem i belom tehnikom.
Obezbeđivanjem osnovih preduslova za pristojan život uz pomoć Delegacije EU i Helpa, i uz fokusirane napore lokalne samouprave, Centra za socijalni rad i podršku zdravstvenog medijatora, ovim ugroženim porodicama omogućen je novi početak.
U saradnji sa Opštinom, Delegacija EU u Srbiji i Help su obezbedili domove za više od 40 članova, devet romskih porodica, među kojima je 17 dece. Opština je sa svoje strane obezbedila lokaciju, priključke i povezivanje na lokalnu infrastrukturu.
Ukupna vrednost investicije u ovu lokalnu zajednicu, izgradnja montažnih kuća, osnovni nameštaj i uređaji za domaćinstva, spoljno uređenje – kolske, pešačke i pristupne staze, ograda, zelene površine i mobilijar za decu, iznosi 208.088,00 evra.