“Čista energija i energetska efikasnost za gradjane u Srbiji”

Nema dovoljno prijavljenih za sredstva predviđena za zamenu stolarije, ugradnju fasade, grejanja i solarnih panela

Javni poziv za sufinansiranje mera energetske efikasnosti porodičnih kuća i stanova na osnovu projekta “Čista energija i energetska efikasnost za gradjane u Srbiji” u opštini Vladičin Han otvoren je do 08. marta 2024. godine. Prema rečima Nikole Stamenkovića, zaduženog za realizaciju programa energetske sanacije objekata na teritoriji opštine Vladičin Han i pored sufinansiranja od strane opštine Vladičin Han i Ministarstva rudarstva i energetike koje iznosi i do 65% od vrednosti investicije sa PDV-om, nema dovoljno prijavljenih gradjana. Pozivamo građane, vlasnike porodičnih kuća i stanova, da se prijave na konkurs i da ostvare pravo na subvenciju za zamenu prozora i vrata, postavljanje fasade, izolaciju krova i prostora ispod krovnog pokrivača, nabavku i instalaciju kotlova i cevne mreže, radijatora i dodatne opreme za grejanje, nabavku i instalaciju toplotnih pumpi, ugradnju solarnih kolektora za zagrevanje vode, kao i instalaciju solarnih panela za proizvodnju električne energije.

Pozivamo gradjane da se na vreme pripreme, jer će subvenciju za energetsku efikasnost moći će da ostvare već u toku leta, obzirom da se početkom aprila očekuje novi javni poziv prema najavama Ministarstva rudarstva i energetike na koji će opština Vladičin Han da učestvuje i na taj način omogućiti gradjanima energetsku sanaciju objekata.

Pravo učešća u programu energetske sanacije porodičnih kuća i stanova imaju vlasnici objekata koji su izgrađeni pre donošenja propisa o izgradnji, ili imaju građevinsku dozvolu, odnosno objekata koji su ozakonjeni ili se nalaze u postupku ozakonjenja. Vlasnici objekata koji nemaju dozvolu za gradnju mogu pokrenuti postupak ozakonjenja kod Opštinske uprave opštine Vladičin Han, i na taj način mogu da steknu pravo na korišćenje subvencija za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova.