JABUKA-KRALJICA VOĆA
ZANIMLJIVOSTI O JABUKAMA
Jabuka spada u porodicu ruža.
Stablo jabuke vodi poreklo iz područja između Kaspijskog jezera i Crnog mora.
Arheolozi su pronašli dokaze da ljudi uživaju u ukusu jabuke od otprilike 6.500 godina pre nove ere.
Karlo Veliki je naredio sadnju jabuka u nemačkim zemljama oko 800. godine, a oko 1.600. godine bilo je poznato gotovo 200 sorti jabuka.
U drevnom Rimu, jabuke su se smatrale luksuznim voćem.
Sveža jabuka pliva u vodi zato jer 25% njenog sastava čini vazduh.
Najviše jabuke na svetu se proizvodi u Kini.
Najveći uvoznici jabuke na svetu su Rusija, Nemačka i Velika Britanija.
Najveća potrošnja jabuka po stanovniku u svetu je u Turskoj.
Prosečna godišnja potrošnja jabuka po stanovniku u Evropi je 20 kg.
U Africi, jabuke rastu jedino u području Mediterana.
Masa najteže jabuke ubrane ikad je 1,45 kg.
Najviše antioksidansa se na jabuci nalazi u kori i zato bi jabuke trebalo jesti neoguljene.
Jedna jabuka srednje veličine sadrži 80 kalorija.
Postoji više od 8.000 raznih sorti jabuka!
U kineskoj kulturi, reč za jabuku je ‘ping’ što je ujedno i reč za mir. To je razlog zašto su jabuke popularan poklon kad posećujete nekog u Kini.
Isak Njutn je otkrio zakon gravitacije kad mu je jabuka pala na glavu. Priča kaže da se odmarao ispod stabla kad mu je jabuka pala na glavu i to mu je pomoglo da otkrije zakon gravitacije.
Sveže istisnuti jabučni sok odmah posmeđi usled kontakta sa vazduhom zbog oksidacije. Trik koji sprečava da se to dogodi je da stavite nekoliko kapi limunovog soka. To sprečava oksidaciju.
Jabuke sadrže visok postotak elementa bora koji stimuliše električne aktivnosti mozga i poboljšava koncentraciju.
Jabuke nisu bogate kalcijem, ali sadrže visoki postotak bora što ih čini idealnom hranom za prevenciju osteoporoze i jačanje kostiju.
Jabuka je korisna za dobar san, protiv hroničnog umora, visokog pritiska, vrtoglavice, glavobolje, migrene, povraćanja, bolesti grla, opekotina, proširenih vena, išijasa i još mnogo drugih bolesti i stanja.