VERSKI TURIZAM – HRAM SVETOG KNEZA LAZARA

Hram Svetog kneza Lazara i svih srpskih mučenika i novomučenika jedna je od „najmlađih“ svetinja u hanskoj opštini, ali predstavlja centar duhovnosti u Vladičinom Hanu  i atraktivnu turističku ponudu.

Podignut  je na brdu zvanom Čučuljke, u centru varoši  i  vidljiv je iz bilo kog pravca i po noći,  s obzirom da su svetinja i krst na njoj osvetljeni. Izgradnja hrama je započeta postavljanjem kamena temeljca 1997. godine  na jedan od najvećih srpskih  verskih praznika – Vidovdanu , te je i posvećen knezu Lazaru  kao i  svima onima koji su od Kosovskog boja pa kroz vekove  živote dali  za svoju zemlju.  Stoga se i svakog 28. juna , na Vidovdan, obeležava slava hrama, ali i  gradska  slava Vladičinog Hana.

Građen je u raškom stilu koji karakteriše jednobrodna zasvođena građevina, sa jednim kubetom . Sa zapadne strane nalazi se priprata a južne i severne niža odeljenja – pevnica, transpet i paraklis. Hram Svetog kneza Lazara krasi ikonostas ukrašen duborezom i ikonama, poklon  manastira Sveti Prohor Pčinjski.

Hram je sagrađen uz pomoć države, opštine Vladičin Han i građana.