VERSKI TURIZAM U SRBIJI U USPONU: Kinezi opčinjeni freskama, Turci hrle u Novi Pazar

Stranci traže da vide manastire Mileševu, Sopoćane, Žiču i Studenicu, zatim Veliku džamiju u Novom Pazaru, ali i gostoljubivo monaštvo u manje poznatim manastirima

Dok najčuvenije pravoslavne manastire uglavnom organizovano posećuju turisti iz Rusije i iz drugih zemalja bivšeg SSSR, ali i Srbi iz Amerike i Švedske, Turci su skloniji poseti džamijama u Novom Pazaru i Sjenici. Iako u Srbiju dolaze zbog prirodnih lepota, turisti iz Kine i drugih dalekoistočnih zemalja bivaju fascinirani freskama koje vide prvi put u životu.

Manastir Sopoćani

Strani turisti traže najpoznatije manastire Mileševu, Studenicu, Sopoćane, Žiču i neretko žele da se spuste do Crnogorskog primorja i posete Ostrog, Dajbabe, Moraču i neke manastire na Crnogorskom primorju. To su uglavnom ruski državljani i turisti iz drugih zemalja bivšeg SSSR, poput Kazahstana, Ukrajine i Belorusije.

Freska „Beli anđeo“

Freska „Beli anđeo“ u manastiru Milešava, kao i one u Sopoćanima i Studenici, zatim Velika džamija u Novom Pazaru, ali i gostoljubivo monaštvo u manje poznatim manastirima ostavljaju bez daha strane turiste, posebno Kineze i Turke, koji u Srbiju dolaze na poklonička putovanja.

Turistička organizacija Srbije POTENCIJAL VELIKI, ALI NEDOSTAJE PROMOCIJA

U Turističkoj organizaciji Srbije kažu da je potencijal verskog turizma veliki i da bi se prihod mogao uvećati intenzivnijom promocijom, koordinisanom saradnjom turističkih institucija i institucija kulture. – U Srbiji hodočasnički turizam ne postoji kao način posete verskih objekata, već su zastupljene individualne i grupne posete, kao i posete manifestacija različitog karaktera koje se organizuju u okviru verskih objekata.