Sve veće interesovanje za seoski turizam

Seoski turizam je oblast koja je sve popularnija u svim delovima Srbije. Njegova velika prednost jeste raznolikost.
Kulturne vrednosti Vladičinog Hana koje se zasnivaju na lokalnom kulturnom nasleđu i tradiciji Južne Srbije, prirodne lepote kao i blizina saobraćajnica i prohodni putevi do sela, predstavljaju dobre predsuslove za razvoj turizma na selu. O razvoju seoskog turizma u opštini se govori poslednjih godina, jer je činjenica da sela na teritoriji opštine itekako imaju šta da ponude eventualnom posetiocu.

Prirodne lepote

Jovačka jezera, svojevrstan fenomen prirode, nastala pre 40 godina, u noći između 17. i 18. februara, kada je selo Jovac i deo susednog – Ostrovice, zahvatilo klizište. U jednoj od najvećih prirodnih katastrofa u Srbiji, pregrađena je Jovačka reka, formirana prirodna brana  i tako nastalo više urvinskih jezera.
Planina Kukavica je dragulj juga Srbije, planina mira i spokoja, bez ijedne fabrike ili zagađivača u okolini od 30 km. LJubitelji prirode smatraju je za vazdušnu banju, jer jednom ko poseti Kukavicu i udahne vazduh ispunjen mirisom četinara, hrasta, bukve i mnogih lekovitih biljaka, rado se vraća ponovo.

Crkve i manastiri

Manastir „Bogorodičino uspenje“se nalazi u selu Mrtvica, 14 kilometara od Vladičinog Hana, na izlazu iz Grdeličke klisure. Smešten je na platou jedva širem od samog manastira sa kojeg se pruža veličanstven i nezaboravan pogled na okolinu. Građevina je neobična zbog raznolikosti oblika i graditeljskih faza. Prema predanju, temelji manastira postavljeni su krajem petog ili početkom šestog veka.

Manastir Sveti Ilija,nalazi se u selu Kacapun na teritoriji opštine Vladičin Han. Manastir su izgradili Nemanjići jer se nalazio na putu za Hilandar. Izgrađen je u 13. veku na temeljima starog manastira. Manastirska crkva zidana je od grubo tesanih kamenih blokova, lepljenih blatom i zato predstavlja spomenik kulture i duhovnosti od izuzetnog značaja. Freske u manastiru, prvi put su oslikane u 16. veku, vizantijskim ikonopisom.

Hram Svetog Hristovog Preobraženjanalazi se u selu Stubal, 9 kilometara od Vladičinog Hana. Za hram se vezuju brojne legende. Prema jednom predanju, hram potiče s kraja 14. veka i zadužbina je Kraljevića Marka, koji je s obližnjeg brda 3 puta bacao topuz da bi odredio gde treba da sagradi crkvu i sva 3 puta je pao na isto mesto, u vrh brda a potom bi se otkotrljao u podnožje.
Isposnička crkva Svete Petke se nalazi u selu Lepenica, 8 kilometara od Vladičinog Hana. Crkva je u narodu poznata i kao „Latinska crkva“ zbog oltara koji je neuobičajeno okrenut prema zapadu.
Ponekad nam je svima potrebno da se sklonimo od gradske vreve, opustimo i uživamo na nekom mirnom mestu, okruženom prelepom prirodom, a udaljenom od gradske gužve. Sela na teritoriji opštine Vladičin Han predstavljaju idealna mesta za takav vid odmora.