Seoski turizam u Srbiji

Seoski turizam predstavlja značajan, sastavni deo održivog razvoja. Srbija poseduje izuzetne potencijale i prirodne resurse za razvoj različitih oblika seoskog turizma, a neki od njih su: eko-turizam, banjski, rekreativni, lovni i ribolovni turizam, verski, agro-turizam,… Seoski turizam treba da doprinese očuvanju kulturne baštine i seoske sredine, ali i da motiviše lokalno stanovništvo da ostane na selu.

Očuvana priroda, pašnjaci i borovi, čist vazduh sa mirisom sena, bistri izvori i reke, bogata flora i fauna, idealna su mesta za godišnji odmor. Duge šetnje kroz prirodu nezaboravni su doživljaj za sve generacije. Turisti mogu uživati u raznim sportskim rekreacijama: jahanje, planinarenje, branje šumskih plodova i lekovitog bilja, mali fudbal, odbojka, košarka…

Turistima se pruža mogućnost za idealan predah od urbanog života uz svež vazduh, miris sena, cveća, kao i borova i sveže pokošenih livada, čiste izvorske vode i reka… Brojne su aktivnosti za vreme boravka, od šetnji kroz prirodu, pecanje, sakupljanje bilja i šumskog voća, ali ono što nećete nikada zaboraviti jeste gostoprimstvo domaćina i ukusna domaća hrana kao drugačiji način života, nesto čime ćete razbiti dosadnu monotoniju gradskog sivila .