DANAS JE ARANĐELOVDAN!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Sabor svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznat kao Aranđelovdan.

U crkvenom kalendaru je obeležen crvenim slovom i uvek se praznuje 21. novembra. Aranđelovdan je prema brojnosti vernika koji ga slave jedna od najčešćih slava kod Srba, uz Svetog Nikolu i Svetog Jovana.

Dan je posvećen Svetom Arhangelu Mihailu koji se smatra vođom nebeskih vojski. Uvek se javljao na mestima na kojima se javljala i Bogorodica tako da predstavlja nebesku silu i zaštitu na zemlji.

Arhanđel Mihailo zaštitnik je loze Nemanjića i jedan od svetaca koji uživa veliko poštovanje u našem narodu. Govori se da u ovo vreme Arhangel luta svetom obučen u prosjaka da izgrdi nevernike i pomogne nevoljnicima.

Prema verovanju, na Aranđelovdan ne treba obavljati kućne poslove, usisavati, prati prozore, niti veš.

Postoji i verovanje da se na današnji treba moliti za ozdravljenje, jer Arhangel Mihailo naročito pomaže bolesnima i nemoćnima.

Drugo narodno verovanje kaže da se prema vremenskim uslovima na Aranđelovdan može odrediti kakva će biti godina. Kakvo vreme bude na praznik – tako će biti tokom cele zime i proleća! Zato, ako ujutru bude vedro, čeka nas godina puna sunca, a ukoliko bude oblačno i tmurno, biće mnogo padavina i godina bez mnogo sunčanih i lepih dana.