Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Dan kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu je državni praznik u Republici Srbiji koji se obeležava 11. novembra. Ovaj datum podseća na dan kada su, 11. novembra 1918. godine u železničkom vagonu u Kompijenu, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Ovaj državni praznik se u Republici Srbiji proslavlja od 2012. godine. Pre toga se obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od 2005. godine. Dan primirja obeležava se u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, Novom Zelandu. Pod imenom Dan sećanja obeležava se u zemljama Komonvelta a u SAD pod imenom Dan veterana. U Britaniji se često koristi i izraz Dan makova kao referenca na mak koji raste u Flandriji gđe je poginuo najveći broj britanskih vojnika.
U Srbiji glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, ugrožena vrsta kod nas. Ovaj cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks. Osim ovog, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta. Preporuka je da se ovaj amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodi prazniku, kao i na sam dan praznika.