Pomoć pri zapošljavanju i samozapošljavanju ugroženih grupa“.

Help nastavlja saradnju sa Vladičinim Hanom uz podršku Švedske

Potpisivanjem ugovora o saradnji sa opštinom Vladičin Han započeta realizacija projekta „Pomoć pri zapošljavanju i samozapošljavanju ugroženih grupa“.

Predstavnici organizacije Help i opštine Vladičin Han, potpisali su u četvrtak, 7. oktobra 2021. godine, ugovor o saradnji na projektu „Pomoć pri zapošljavanju i samozapošljavanju ugroženih grupa“ koji finansira Švedska vlada preko Švedske agencija za međunarodnu razvojnu saradnju, Sida.

Ovim ugovorom zvanično je započeta saradnja na projektu čiji je opšti cilj doprinos smanjenju siromaštva, socijalna inkluzija, održiv i inkluzivan ekonomski razvoj, kao i ostvarivanje dostojanstvenih uslova rada (SDG 8) za sve obezbeđivanjem boljeg pristupa tržištu rada i zapošljavanju.

„Najmanje 58 lica biće podržano u Vladičinom Hanu grantovima u opremi prosečne vrednosti  2 000 i 3 600 evra u započinjanju ili razvoju njihovih poslovnih delatnosti. Time se poboljšavaju mogućnosti ugroženih kategorija stanovništva sa posebnim naglaskom na grupe u povećanom riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, kao što su Romi, neformalni sakupljači sekundarnih sirovina, dugoročno nezaposleni mladi, žene, ruralno stanovništvo, višečlane porodice, niže obrazovane i manjinske grupe.“ rekao je prilikom potpisivanja ugovora šef Helpove kancelarije U Vranju Bane Stanojković.

U prvoj jednogodišnjoj fazi ovog projekta, ukupna vrednost direktnih ulaganja donatorskih sredstava u Vladičinom Hanu iznosi više od 127.540,00 hiljade evra, dok Opština kao partner u realizaciji projekta učestvuje sa gotovo 30 procenata.

Vrednost Helpovog ulaganja u prethodnih osam projekata u Vladičinom Hanu premašuje milion evra.