Pola milijarde dinara za energetsku efikasnost

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, uručila je juče gradonačelnicima i predsednicima opština 20 lokalnih samouprava ugovore za finansiranje projekata za unapređenje energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja.

Mihajlovićeva je ovom prilikom izjavila da se Vlada Srbije opredelila da povećanje energetske efikasnosti bude nacionalni cilj i prioritet, jednako važan kao i izgradnja hidroelektrana.
„Pola milijarde dinara smo obezbedili za ove projekte, koji znače uštedu energije i niže račune. Ali, znače i smanjenje emisije ugljen-dioskida za 3.000 tona, uštedu 6,9 miliona kWč, što je poređenja radi energija koju potroši 650 domaćinstava. Više od 4.000 dece imaće kvalitetniji život, zimi im neće biti hladno a leti pretoplo, a računi će biti niži nego danas“, rekla je ona.

Mihajlovićeva je dodala da su ove lokalne samouprave bile brze, efikasne i inventivne u pripremi projekata i da predstavljaju primer svima ostalima koji treba da budu aktivniji u ovoj oblasti.

Ugovori za za finansiranje projekata radi unapređenja energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja uručeni su predstavnicima 20 lokalnih samouprava: Bele Palanke, Vladičinog Hana, Vranja, Kragujevca, Gadžinog Hana, Panteleja (Niš), Svilajnca, Bajine Bašte, Majdanpeka, Palilule (Beograd), Vladimiraca, Crvenog krsta (Niš), Ljubovije, Velike Plane, Bačke Palanke, Ljiga, Šida, Novog Bečeja, Blaca i Krupnja.

Goran Mladenović, predsednik opštine Vladičin Han, izjavio je da je ova lokalna samouprava sukcesivno ulagala u zgradu opštinske uprave i da je sada je na red došlo unapređenje energetske efikasnosti i da se sa grejanja na električni pogon pređe na biomasu.