Dan primirja u Prvom svetskom ratu

U Srbiji i svetu se obeležava Dan primirja, u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Ovaj državni praznik se u Republici Srbiji proslavlja od 2012. godine. Pre toga se obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od 2005. godine.Dan primirja obeležava se u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, Novom Zelandu. Pod imenom Dan sećanja obeležava se u zemljama Komonvelta a u SAD pod imenom Dan veterana. U Britaniji se često koristi i izraz Dan makova kao referenca na mak koji raste u Flandriji gđe je poginuo najveći broj britanskih vojnika.

U Srbiji glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, ugrožena vrsta kod nas. Ovaj cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks. Osim ovog, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta. Preporuka je da se ovaj amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodi prazniku, kao i na sam dan praznika.