HANINFO – „Unapređenje kapaciteta dece romske nacionalnosti za obrazovnu inkluziju“

U Vladičinom Hanu i Surdulici se od septembra meseca 2019. sprovodi projekat „Unapređenje kapaciteta dece romske mnacionalnosti za obrazovnu inkluziju“ koji sprovodi Udruženje Roma intelektualaca, a finansira Romski Edukativni Fond-Budimpešta.

Projektom je obuhvaćeno 90 dece uzrasta od petog do osmog razred koja će dobiti podršku u učenju, sa posebnim fokusom na pripremu za polaganje testa za malu maturu kao i obezbeđivanje školskog pribora i rančeva.

„U Surdulici u prostorijama ROC-a (Romski obrazovni centar) i u Vladičinom Hanu u prostorijama URI svake subote će od 10-17 sati biti organizovane radionice dodatne nastave za korisnike na projektu. Imamo nastavnike iz sledećih predmeta: sprski jezik, matematika, fizika, hemija, biologija, istorija i geografija. Dugorčni cilj našeg Udruženja je da svi naši korisnici ostanu u školskom sistemu, upišu i završe srednje škole i nadamo se nastave dalje svoje školovanje. Zato ćemo raditi i sa roditeljima, školama i svim zainteresovanim stranama na ovom zajedničkom cilju“- izjavila je menadžerka projekta Jovana Mihajlović Mijović.
20191110_114052

Predsednik Udruženja Januš Kurtić-potpukovnik u penziji navodi: „Od 2011. godine, kada smo počeli sa radom do danas naše Udruženje radi na obrazovnoj inkluziji dece romske nacionalnosti. U tom periodu broj srednjoškolaca romske nacionalnosti je utrostručen, trenutno srednju školu u ove dve opštine pohađa 120 mladih, imamo 479 dece u osnovnom obrazovanju i 8 studenata na fakultetima. Sistem je podržao inkluziju a Udruženje Roma intelektualaca je učestvovalo u sprovođenju mera na lokalnom nivou, podršku zajednici, informisanje, pružanje pravne i savetodavne pomoći i projektno angažovanje. Ponosni smo na zajednički uspeh i nadamo se još boljim rezultatima u budućnosti“.

U subotu 09.11.2019. u prostorijama URI u Prekodolcu, Vladičin Han zvanično je otvoren projekat. Događaju je prisustvovao tim URI koga čini 21 član, zaposleni u Udruženju, saradnici i partneri, deca korisnici iz Prekodolca, predstavnici škola i lokalne samouprave. Predstavljen je projekat, angažovanje Udruženja i ciljevi i aktivnosti koje trenutno realizuje Udruženje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *