HANINFO – Dan devojčica u Tehničkoj školi

Tehnička škola Vladičin Han učestvovala je i ove godine u obeležavanju Dana devojčica. U saradnji sa Osnovnom školom Branko Radičević, oko 20 devojčica sedmog i osmog razreda posetilo je Tehničku školu u četvrtak 25. aprila. Njima je predstavljen smer koji je tradicionalno manje zanimljiv devojčicama i za koji se one retko odlučuju da upišu. Devojčice su posetile kabinet u kome se održava deo nastave na smeru elektrotehničar za elektroniku na vozilima i radionicu pri školi. Njima je predstavljeno zanimanje uz pomoć učenica sa ovog smera. Ovaj smer je u prethodnih 10 godina pohađalo samo pet učenica. Trenutno na drugoj godini ima četiri učenice. One su iz svog ugla učenicama osnovne škole ispričale šta mogu da očekuju na ovom smeru.
Dan devojčica je manifestacija međunarodnog karaktera koja ima za cilj da se devojčice/devojke osnaže da se prilikom odabira svojih profesija i budućih karijernih puteva rukovode ličnim interesovanjima, sposobnostima i talentima, a ne stereotipnom podelom na „muška“ i „ženska“ zanimanja.
Program je zamišljen kao dan kada devojčice/devojke posećuju izabrane kompanije, institucije ili srednje škole, i tako dobijaju priliku da na neposredan način uvide koje su mogućnosti, izazovi i perspektive obrazovanja i rada u zanimanjima u kojima su žene u manjoj meri profesionalno zastupljene. Tog dana devojčice/devojke imaju priliku da se upoznaju i razgovaraju sa uspešnim ženama iz sveta preduzetništva, inženjerstva, IT sektora, zanatsko-tehničkih zanimanja i drugih profesija netipičnih za žene.
Dan devojčica je u Srbiji prvi put organizovan 2011. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *