HANINFO – Spomenik prirode „Jovačka jezera“(Klima)

20180125_113954

Klimatske karakteristike ovog prostora zasnovane su na analizi podataka HZ Srbije iz perioda 1961-2000 godine, odnosno 1946-2010 ( Vranje). Najhladniji mesec je januar sa srednjim mesečnim temperaturama vazduha koji iznosi -0,3° C, a najtopliji meseci su juli i avgust sa 21,2°C. Srednja godišnja amplituda vazduha iznosi 21,5° C, što posmatrano područje svrstava u oblast sa umereno kontinentalnom klimom.

Na području Jovačkih jezera treba očekivati nešto niže temperature vazduha što je uslovljeno obližnjim planinskim morfostrukrurama Oblika i Grota. Temperature vazduha su uopšte značajne zbog gubitka vode sa Jovačkih jezera isparavanjem.

Srednja godišnja količina padavina na stanici Vranje iznosi 611,31mm. Zastupljen je kontinentalni pluviometrijski režim padavina. Za nastanak Jovačkog klizišta u kontekstu opterećenosti podloge vodom, značajno je pomenuti da se tokom jeseni i zime 1976-1977 godine izlučilo prosečno više padavina za svaki mesec( Vranje) od oktobra do februara, osim u januaru koji je bio nešto sušniji. Na području Jovca zbog veće nadmorske visine bilo je i više padavina. Pored relativno visokih temperatura za to doba godine ovo je omogućilo upijanje atmosferskih voda što je bilo jedan od značajnih faktora za nastanak Jovačkog klizišta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *