ХАНИНФО – Преокренута учионица

Преплитање наставе са могућностима које нуди интернет довело је до настанка тзв. преокренуте учионице (тhe flipped classroom). Наиме, школски и домаћи рад заменили су местa. Предавање наставног градива одвија се ван учионице, код куће, помоћу видео снимака које су осмислили и креирали наставници, а оно што би требало да буде домаћи задатак обавља се на часу. Ученици самостално усвајају градиво, уче код куће, а онда на часу, са наставником и другим ученицима, анализирају научено, продубљују знање и проверавају тачност својих закључака.
Одсутни ученици не заостају у усвајању новог градива, као у традиционалној настави, а с обзиром да се садржај наставе архивира, могуће му је приступити са било ког места и у било које време. Могуће је преслушати/прегледати га више пута, премотавати и, на тај начин, прилагодити га одређеном темпу и начину учења.
Све наведено, наравно, не значи да су наставници искључени из наставе, нити да овакав метод даје и сувише велику слободу ученицима, која их може усмерити погрешно. Напротив, наставник је све време активан, али овог пута не по принципу еx cathedra, већ као невидљиви водич кроз наставу. У прилог оваквој настави иде и чињеница да је употреба мултимедијалних садржаја веома пожељна и корисна у образовним установама, јер слика и звук у комбинацији пружају много потпунију информацију него одвојено. Визуелни приступ подстиче учење, боље усвајање градива и активност на предавањима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *