HANINFO – Dan državnosti Srbije

Na današnji dan 1804. godine zbor uglednih Srba (najviđenijih ljudi sa teritorije Beogradskog pašaluka) je u Orašcu kod Aranđelovca (u Marićevića jaruzi) doneo odluku o dizanju ustanka protiv Turaka i za vožda izabrao Karađorđa. Sukobi Srba i Turaka izbili su posle seče knezova koju su naredile beogradske dahije da bi zastrašile srpski narod i njegove prvake.
Prvi srpski ustanak isprva je zahvatio krajeve zapadno od Kolubare, Šumadiju i Pomoravlje. Čitav Beogradski pašaluk oslobođen je 1807. ali je sudbinu ustanka odredio ishod Rusko-turskog rata. Pošto su Rusija i Osmansko carstvo potpisali mir u Bukureštu 1812. Turska je ugušila ustanak 1813.
Sretenje, dan kada je došlo do izbora Karađorđa za vožda, ali i do usvajanja prvog ustava Srbije 1835. – Sretenjskog, danas je državni praznik – Dan državnosti Srbije.
Skupština Srbije 10. jula 2001. godine odlučila da Sretenje bude Dan državnosti, a od 2012. Dan državnosti Srbije praznuje se dva dana 15. i 16. februara.
Tekst prvog ustava Kneževine Srbije, poznatog kao Sretenjski po uzoru na francuski i belgijski ustav, izradio je Dimitrije Davidović, poznati novinar i nacionalni radnik. Knjaz Miloš Obrenović je već u martu 1835. suspendovao ustav, iskoristivši negodovanje Austrije, Osmanskog carstva i Rusije. Velike sile smatrale su ga previše liberalnim, u poređenju sa ustavima evropskih zemalja tog vremena, on je to i bio, osim retkih izuzetaka poput Francuske i Belgije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *