ХАНИНФО – Понудити избор

Не реагују сви ученици на лекцију исто. Неки преферирају директан приступ са наставником, други воле да самостално читају и уче, а трећи воле да раде у групи. Да би се мотивисали сви ученици, мора им се понудити избор и прилагодити метод рада сваком ученику.

Треба посветити сваком ученику време и прилагодити се његовом избору рада. Они који желе директан приступ, треба разговарати са њима и помоћи им у савладавању одређених тема (водити дијалог са њима). Они који се одлуче за самосталан рад, пустити их да сами раде, али дати им смернице за рад и надгледати ток рада. Ученици који се одлуче за групни рад, организовати их и избалансирати да сви равноправно учествују у раду. На крају ће свако доћи до циља, али на различите начине, тј. користећи свој начин учења који су изабрали.

Ученицима се може понудити избор методе рада: Метода посматрања, метода речи и метода практичног деловања. Метода заснована на посматрању састоји се у пружању знања, навика и вештина путем чулног опажања. Метода заснована на речима, тј. вербално изражавање, има велику улогу у учењу. Метода заснована на практичним активностима омогућава ученицима непосредно упознавање са стварношћу и приближавању живота.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *