HANINFO – Hram Svetog Hristovog Preobraženja

Hram Svetog Hristovog Preobraženja nalazi se u selu Stubal, 9 km od Vladičinog Hana. Za hram se vezuju brojne legende. Prema jednom predanju hram potiče s kraja XIV veka i zadužbina je Kraljević Marka. Po svedočenju sveštenika postoji legenda vezana za nastanak crkve. Po toj priči selo se nalazilo u brdu a ne gde je sad. Ljudi iz sela su crkvu gradili u podnožju brda, međutim ono što podignu danju, anđeli su noću prenosili na brdo, jer se i Hristos preobrazio na vrhu brda Tavor a ne u podnožju. Po toj legendi tačnu lokaciju gde će biti crkva je odredio Kraljević Marko i to bacivši topuz sa Jelašnice. Topuz je pao na brdo ali se skotrljao dole gde su i počeli da grade. Crkva je inače poznata kao Stubalska crkva, Bela crkva ili Markova crkva. Po svedočenju sveštenika, ženama je ranije bio zabranjen pristup i one su pričest čekale ispred kapije.
Crkva ima pravougaonu podužnu osnovu a po tipu je jednobrodna građevina. Na istočnoj strani iznad visine krova je veliki kameni krst. Taj krst je postavljen 1992. godine, kada je obnavljana crkva i tada je metalni krst koji se nalazio na tom mestu postavljen iznad glavne kapije. Na južnom zidu se nalaze dvoje polukružno završenih vrata sa drvenim okvirom. Oba otvora predstavljaju ulaze u naos, iako su po iskazu sveštenika, ona prema zapadu funkcionisala kao ulaz, dok su istočna na sredini naosa, služila za izlazak iz crkve.
Crkva je podignuta na steni. Sazidana je od kamenih blokova. Na zapadnoj strani zida je zvonik koji je kasnije podignut. Sagrađen je od kamenih blokova. Pored zvonika uz njegovu južnu stranu je manja kapija. Ima jedno zvono.
Crkva je podignuta na vrhu uzvišenja i neposredno se može sagledati sa južne, zapadne i severne strane. Istočna strana crkve je na samoj ivici strmog uzvišenja pa je nju moguće videti samo iz daljine, odnosno sa puta u podnožju brda na kome se crkva nalazi.
U crkvi postoji samo jedna slika i to na južnom zidu naosa, između dva ulaza. Na njoj se nalazi predstava Hristovog Preobraženja. U hramu postoji 21 ikona. Takođe ovaj hram ima i svoje crkvene sasude, bogoslužbene predmete, kao i 14 bogoslužbenih knjiga.
Crkva je osvećena 29. februara 1870. od strane vladike Pajsija što je poznato iz natpisa iznad ulaznih vrata.
DSC_0023

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *