ХАНИНФО – Промоција књига Веселина Шљиванчанина

Веселин Шљиванчанин, пензионисани официр Jугословенске народне армије и Војске Jугославије, ће у четвртак 23.марта 2017. са почетком од 20,00 сати у Центру културе у Владичином Хану одржати промоцију најновије књиге „У служби отаџбине“ као и осталих књига које је написао:“Сине буди човек“, „Мед и жуч“ и „Бранио сам истину“.

Веселин Шљиванчанин је један од команданата југословенских снага у бици за Вуковар. Хашки трибунал га је у политички мотивисаном процесу прогласио кривим за помагање и подржавање у мучењу хрватских заробљеника у Вуковару.Био је шеф групе за обезбеђење Генерала Вељка Кадијевића. На Кадијевићев предлог постављен је за начелника безбедности Гардијске бригаде. Од септембра1991. учествује у борбама на Вуковарском ратишту. Био је оперативни командант снага ЈНА у последњој фази ослобођења Вуковара. Тада је имао чин мајора. По окончању битке унапређен је у чин потпуковника. Био је командант Пете моторизоване бригаде подгоричког корпуса Војске Југославије.
Хашки трибунал га је оптужио 7. новембра 1995. заједно са Милом Мркшићем и Мирославом Радићем (Вуковарска тројка) као и са ондашњим градоначелником Вуковара Славком Докмановићем. Почетком 1996. унапређен је у чин пуковника. Пензионисан је октобра 2001. Упркос негодовању грађана ухапшен је у Београду 13. јуна 2003. године а одлуком тадашњег државног руководства у Хашки трибунал је изручен 1. јула исте године. Суђење је почело октобра 2005. године.Дана 27. септембра 2007, судско веће Хашког трибунала неправноснажно је осудило Шљиванчанина на пет година затвора за помагање и подржавање мучења хрватских заробљеника на фарми Овчара, 20. новембра 1991, а ослободило кривице за убиство. Пошто је у истражном затвору провео преко 4 године, суд га је у децембру 2007. превремено ослободио. Одлуком Жалбеног већа Хашког трибунала казна Веселину Шљиванчанину је 5. маја 2009. повећана на 17 година. Трибунал у Хагу је 8. децембра 2010. донео нову пресуду којом је казна смањена на 10 година, што је био први пут да апелационо веће после ванредног преиспитивања, поништи своју претходну правоснажну пресуду. Шљивачанин је проглашен кривим за помагање и подржавање у мучењу тих заробљеника. Након издржане две трећине казне Хашки суд је ослободио Веселина Шљиванчанина 7. јула 2011. године. 2012. године пуковник Шљиванчанин објављује књигу „Бранио сам истину“ у којој приказује горки пут од националног хероја, преко оптуженика за ратне злочине, до поново слободног човека. Након тога објављује још две књиге „Жуч и мед“ и „Сине буди човек“, а ових дана је објављена и књига „У служби отаџбине“.
003 Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *