Opštine južne i jugoistočne Srbije na putu da postanu transparentnije i efikasnije

Nedovoljno razvijene 34 lokalne samouprave na jugoistoku i jugozapadu potpisale su sa razvojnim programom Evropski PROGRES koji finansiraju Vlada Švajcarske i Evropska Unija, Memorandum o razumevanju o aktivnostima u oblasti dobrog upravljanja.

Ispred opštine Vladičin Han Memorandum je potpisao Vladimir Kostić pomoćnik predsednika opštine za lokalni ekonomski razvoj.

Opštine će u ovom procesu biti podržane od strane Evropske unije i Vlade Švajcarske kroz razvojni program Evropski PROGRES. Posebna pažnja biće posvećena aktivnostima vezanim za realizaciju infrastrukturnih projekata kroz usvajanje ili izmene dosadašnjih propisa i regulativa ali i za aktivnosti koje se tiču jačanja opštinskih kapaciteta kroz program obuka, formiranje centara za dobro upravljanje i sprovođenje reformi lokalnog upravljanja.

002

Ovaj dokument daje okvir za uvođenje principa i praksi dobrog upravljanja koje treba da doprinesu povećanoj odgovornosti, transparentnosti, efikasnosti i otvorenosti lokalnih samouprava. Potpisivanjem Memoranduma čini se prvi korak ka uspostavljanju održivih kapaciteta u opštinama za rad  u ovoj oblasti.

Ambasador Švajcarske u Srbiji  Žan Danijel Ruh čestitao je predstavnicima 34 lokalne samouprave na prepoznavanju značaja i  poduzimanju ovog ključnog koraka koji će sistematski i suštinski da unese promene neophodne za stabilan i trajni razvoj.

Potpisivanju Memoranduma pored predstavika lokalnih samouprava prisustvovali su i Ivan Bošnjak, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Gream Tindal, menadžer razvojnog programa Evropski PROGRES.

Vladicin Han

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *