HANINFO – Kako je Vladičin Han dobio ime

Vladičin Han spada u grupu naselja koja su naziv dobila po raznovrsnim ljudskim tvorevinama, navodi se u antropogeografskim i etnografskim spisima J.Cvijića.  Dvojni karakter imena naselja proizilazi iz  crkvene titule jednog od vlasnika, ili čestog posetioca, i funkcije objekta – han, kome naziv potiče od persijske reči koja označava zgradu za prenoćište, usputni odmor i krčmu.

Ime naselja vezano je za ličnost skopskog mitropolita Pajsija, u Vranjskom  Pomoravlju poznatog kao vladika Pajsije, pri čemu treba naglasiti da postoje dve varijante tumačenja. Prema prvoj, vladika je neko vreme bio vlasnik hana, a po drugoj, on je bio samo njegov gost koji ga je često posećivao.

Vranjski  horoepiskop  Pajsije pominje se kao graditelj hana i kao njegov drugi vlasnik. Navodi se da je han vladike Pajsija takozvani zadužbinski  han, ali i da ga je Pajsije kupio oko 1870. godine od Stefana Grka, pa je tako han dobio ime po crkvenoj tituli novog vlasnika.

Po drugoj varijanti, vladika Pajsije, koji je bio omiljen kod stanovništva, svraćao je jednom ili dva puta godišnje u “turski han”. Stanovnici su u vreme njegovog boravka u hanu nastojali da ga vide i pozdrave.

U tom nastojanju su se raspitivali: Gde je vladika? Odgovor je bio: vladika je u han. Otuda i naziv”Vladičin Han”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *