HANINFO – Spomenik prirode „Jovačka jezera“(Faktori ugrožavanja)

Rusimovo j.

Osnovni faktori ugrožavanja na području Jovačkih jezera jesu antropogene aktivnosti u smislu mogućih seča šuma, sporadično odlaganje otpada, prirodno i antropogeno unošenje alohtonih biljnih i životinjskih vrsta, nagomilavanje otpada u zoni jezera, a potencijalnu pretnju predstavlja često loženje vatre u blizini šume i moguće stihijske aktivnosti u gazdovanju postojećim šumama.
Neophodno je zabraniti čistu seču na ovom prostoru, kako se prirodni uslovi ne bi u još većoj meri pogoršali, a pogotovo u kontekstu da je šumska vegetacija stabilizirajući faktor u sprečavanju budućih koluvijalnih procesa.
Vatra je faktor koji u priličnoj meri može ugroziti prostor s obzirom da je ovde vegetacija koja je podložna pojavi požara i nalazi se na sunčanoj strani.
Dosadašnje prisustvo čoveka i bavljenje poljoprivredom nema većeg negativnog uticaja.
Prisustvo riba koje su strane autohtonoj vrsti ihtiofaune Srbije predstavlja veliku opsanost. Srebrni karaš i čebačok, cverglan i sunčanicasu alohtone i invazivne vrste i predstavljaju opasnost za domaće vrste riba.
Kaptiranje izvora i hidrotehnički radovi bi mogli značajnije da utiču na životnu sredinu ovog prostora u negativnom kontekstu.
Poseban vid ugrožavanja ovog prostora predstavlja divlja gradnja u vikend naseljima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *