HANINFO – Spomenik prirode „Jovačka jezera“ (Ihtiofauna)

Šaran

Ihtiofaunističkim istraživanjima u periodu od 2011-2013 godine evidentirano je ukupno 11 vrsta riba, predstavnika tri familije.
Najbrojnija je porodica Cyprinidae sa 8 vrsta: potočna mrena , krkuša, klen, zlatni karaš, srebrni karaš, šaran, čebačok.

Porodica Siluraidae sa vrstom som, porodica Centrarcidae sa jednom vrstom sunčanica i porodica Balitoridae sa jednom vrstom brkica.
Autohtona vrsta riba je krkuša i zastupljena je samo u crkvenom jezeru. Jovačko jezero je planski poribljeno somom i šaranom u periodu od 2003-2008 godine.

Strogo zaštićena vrsta jeste zlatni karaš ( carassius carassius), zaštićene vrste su:potočna mrena (barbus peloponnesius ), šaran (ciprinus carpio ), krkuša (gobio uranosscopus ), klen(squalisus cephalus ), i som (silurus glanis ).
Potočna mrena i šaran su zaštićene vrste u skladu sa Direktivom o zaštiti staništa i divlje faune i flore Evropske Unije 92/43/EES. Potočna mrena, šaran i som su zaštićeni i u skladu sa Konvencijom o očuvanju evropske divlje flore i faune i prirodnih staništa-Bernska konvencija( Sl. glasnik RS br 102/07).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *